Candida Infectie

Candida is een gist dat iedereen in het lichaam meedraagt. Het wordt in toom gehouden door vriendelijke bacteriën die het gebruiken als voedsel. Candida heeft echter de eigenschap dat het zich kan veranderen in een schimmel. Dit kan gebeuren wanneer de balans in de darmen verstoord wordt doordat vriendelijke bacteriën vernietigd worden door bijvoorbeeld:

  • Langdurige stress-situaties
  • Antibiotica gebruik
  • Veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, alcohol, fast-food en kant-klaarproducten.
  • Gebruik van de anticonceptiepil
  • Gebruik van synthetische cortisonpreparaten
  • Ander medicijngebruik

In de meeste gevallen is een combinatie van een of meer van de bovengenoemde factoren de boosdoener. Bekend is bijvoorbeeld dat mensen die een tekenbeetinfectie hebben opgelopen soms langdurige antibiotica kuren krijgen voorgeschreven  met alle gevolgen van dien voor de darmflora.

Een van de grote nadelen van antibiotica is dat ze vriend en vijand niet kunnen onderscheiden. Samen met de ziekmakende bacteriën doden ze de goedaardige darmbacteriën die van belang zijn voor het opnemen van voedsel en het aanmaken van bepaalde vitaminen. Wanneer gunstige bacteriën worden uitgeroeid, beginnen lichaamsschimmels (candida), die in iedereen aanwezig zijn, zich te vermenigvuldigen. Geraamd wordt dat 50% van de vrouwen die tetracycline of een van de breedspectrum antibiotica hebben gebruikt, een vaginale schimmelinfectie ontwikkelt. Ook mannen kunnen te kampen krijgen met een darmschimmelinfectie, bijvoorbeeld als ze antibiotica nemen tegen een chronische prostatitis.

In het buitenland (Zuid-europa en Scandinavie) wordt bij een antibioticakuur standaard probiotica voorgeschreven door artsen om de nadelige effecten van een antibioticakuur zo snel als mogelijk weer teniet te doen. In Nederland en België is dit nog nauwelijks het geval.