Candida Behandeling

Een succesvolle candida-behandeling pakt het probleem op meerdere fronten tegelijkertijd aan. Zij vermindert en onderdrukt de candida in het lichaam en zij zorgt ervoor dat het afweersysteem herstelt en haar taak weer naar behoren kan gaan uitvoeren.

Vermijd suiker en witmeelproducten.  Een voedingsaanpassing is een belangrijke maatregel die hand in hand moet gaan met het gebruik van schimmeldodende en afweerversterkende middelen. Suiker en witmeelproducten zijn de voedingsbron voor candida, vermijd ze daarom. Let daarbij niet alleen op toegevoegde suikers, zoals in koffie en thee, maar ook op verborgen suikers in snoep, gebak, ijs en kant-en-klaar producten.  

Gebruik een schimmeldodend middel. Er is een scala aan pillen tegen candida voorhanden, reguliere middelen en natuurmiddelen. Het voordeel van reguliere middelen is dat ze snel werkzaam kunnen zijn. Ze zijn alleen op recept verkrijgbaar en ze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Nystatine is een bekend anti-candidamiddel. Ook Trisporal, Fluconazol en Diflucan zijn bekende medicijnen. Het nadeel is dat deze reguliere anti-schimmelmiddelen bijwerkingen kunnen hebben en een belasting kunnen vormen voor het systeem. En vaak komen de klachten ook weer terug.

In de natuurlijke gezondheidszorg is caprylzuur bekend als voedingssupplement ter behandeling van het candida-syndroom. Caprylzuur heeft  het label GRAS gekregen (generally recognized as safe). Het wordt in kleine hoeveelheden door het lichaam zelf geproduceerd en tevens in kleine hoeveelheden in voedingsbronnen aangetroffen, waaronder kokos (kokosvet), palmolie, hennepolie en moedermelk. De vermeende anti-schimmelwerking van caprylzuur dateert al uit de jaren zestig. Caprylzuur blijkt met name een sterke fungicide werking te hebben tegen gisten, vooral tegen candida albicans.

Al eeuwenlang gebruiken de Zuid-Amerikaanse Indianen de binnenbast van de Pau d’Arco boom bij verschillende aandoeningen waaronder candida. Toen dit middel onder de aandacht van Westerse onderzoekers kwam, werd ontdekt dat het krachtige antiseptische eigenschappen had en tegen schimmels en parasieten effectief bleek. Pau d’Arco is inmiddels ook bekend geraakt in de Westerse complementaire geneeskunde.

Ook knoflook is een uitstekende remedie tegen schimmels en parasieten. Knoflook heeft een zeer brede antimicrobiële activiteit en is effectief tegen gisten en schimmels waaronder candida albicans. Ook tegen darmparasieten is knoflook werkzaam. Het is aan te bevelen een knoflook extract bij de maaltijd in te nemen.

In de natuurgeneeskunde wordt verder gewerkt met natuurlijke preparaten die werkzaam zijn tegen de candida dan wel voor de afweer in het algemeen. Volgens het natuurgeneeskundig principe dient er naast een natuurlijke schimmeldoder ook aandacht besteed te worden aan het versterken van het afweersysteem en aan het verbeteren van de darmflora. 

Dagelijkse inname van extra bifidobacteriën in de vorm van een probioticum heeft een versterking van het aantal vriendelijke darmbacteriën, die in de dikke darm candida bestrijden, tot gevolg. De lactobacillus-stammen in een goed probioticum helpen vooral de strijd tegen candida in de dunne darm. Daarnaast is L-glutamine met name geschikt om de conditie van het darmepitheel te verbeteren bij een lekkende darm (leaky gut)

Natuurgeneeskundige middelen werken in de regel minder agressief. Je kunt ze dus meestal lange tijd blijven nemen. Ze zijn bijna altijd zonder recept verkrijgbaar. Het voordeel is dat ze de natuurlijke balans van het lichaam helpen herstellen, het nadeel is dat je ze vaak zelf moet betalen. Bedrijven die erom bekend staan een goede kwaliteit aan preparaten te leveren zijn o.a. aov, bonusan  en venamed. Laatstgenoemde heeft een specifieke deskundigheid op dit gebied.